A Vöröshagymáról

A Kezdetek...

A XVIII. században még szőlőültetvények vették körül a várost. A szőlő és bortermelésnek évszázados hagyományai voltak Makón. Erre több körülmény ösztönözte a makóiakat: mindenekelőtt a magas talajvíz miatt az ivóvizek fertőzöttségének veszélye és nem utolsó sorban a boreladásból származó haszon. Ám a sorozatos árvizek, filoxéria- járvány és más negatív hatások miatt a szőlő szép lassan kipusztult. A termelőknek új növény után kellett nézniük. Nagyban segítette a hagymatermesztés elterjedését a tény, hogy a tizedet a hagyma esetén nem kellett megfizetni a földbirtokosnak. Így egyre többen kezdték termeszteni.

Álljon itt egy leírás 1888-ból:

A makói hagymatermelő következő módon termeli hagymáját. A magot elveti márciusban jó tiszta kézi (ásott) munkált földbe. Ebből terem az úgynevezett dughagyma, ami szeptember elejére érik meg. Ezt tisztán válogatva december elején felteszi a szárítás végett a szobában lévő úgynevezett boglyakemence tetején lévő szárítóra és ezt jól felmunkált földbe tavasszal, mihelyt lehet a fagytól dolgozni, elduggatja egymástól körülbelül 10 centiméternyi távolságra. És ezen földet mindég tisztára kapálja a gyomtól….”

hagymavasar

Gyógyhatása

„Generációk adták tovább és gazdagították a hagyma gyógyhatását mutató tapasztalataikat és az ilyen irányú felhasználási módját.

Használták a vöröshagymát nyersen fogyasztva bélrenyheség ellen az emésztés és bélműködés serkentésére. A szalonnát szerették hagymával enni, mert érezték, hogy segít a zsír emésztésében. A szalonna ugyanis a múltban nagyon fontos élelmiszer volt, a földeken dolgozó emberek alapvető táplálékát adta. Vallották, hogy a hagyma a vele főzött ételek jó ízének biztosítása mellett jó hatású az emberi szervezetre, annak egészségére. Tapasztalták, hogy este fogyasztva segít az álmatlanság ellen. Külső borítóhéjából teát főztek torokfájás, köhögés csillapítására.”

/Dr. Hajdú József: A hagyma gyógyhatásának tapasztalatai/

A hagymafélék (fokhagyma, póréhagyma, vöröshagyma) olyan szerves szulfidokat tartalmaznak, amelyek gátolják a vérrögképződést, csökkentik a vérzsírszintet, serkentik a májenzimek működését, rákmegelőző hatásúak.

„A vöröshagymát étvágygerjesztő, vizelethajtó, sebeket és daganatokat érlelő és tisztító, köhögést és torokgyulladást enyhítő szerként javasolja. A hagyma levét, vagy zúzatát fül-, tejjel, mézzel főzve szembántalmak szereként méltatja.”

/Varró A. B.: Gyógynövények gyógyhatásai/

Hogyan termesztik

Hol terem a jó hagyma?

A dughagyma termelés céljára sík fekvésű, középkötött, morzsalékos szerkezetű, rögösödésre nem hajlamos, magas humusztartalmú és tápanyag- ellátottságú, semleges PH-jú talaj alkalmas ( ez az ún. makói talajadottság).

Így termesztik…

A kétéves termelési mód esetében az apró virágmagból (feketemag) sűrű magvetéssel kisméretű hagymát, ún. dughagymát állítanak elő, ez lesz a következő évi kifejlett áruhagyma termelésének alapanyaga (szaporítóanyaga).

Az augusztus közepére beérett dughagymáról eltávolítják az elszáradt szárrészt (söprés) ezt követi a felszedés, rostálás (földtelenítés), utóérlelés, beszállítás és nagyság szerinti osztályozás. Az osztályozott dughagymát ritka szövésű zsákban kell az ősz folyamán tárolni, majd novemberben a hőkezeléssel kezdődik a speciális makói termesztési eljárás. A hőkezelés megakadályozza a virágrügy kialakulását, így a második évben nem jelenik meg a hagymatestet értéktelenné tevő magszár. A hőkezelés során a tárolási 3-5 fokról 12 nap alatt fokozatosan felmelegítik a dughagymát 30-32 fokra, mérettől függően ezen a hőmérsékleten tartják (közben 10 napig még 32-35 fokra tovább melegítik) majd fokozatosan visszahűtik a kiültetési 10-14 fokos hőmérsékletre.

Így kerül a kamrába…

Az áruhagyma (étkezési hagyma) előállítása a második évben rörténik. Tavasszal a hőkezelőből kitárolt dughagymát kitisztítják, szelelik, majd április közepéig a felmelegedő talajba elvetik. A talajigény és a vetésforgó megegyezik a dughagymáéval. Az elvetett mennyiség mérettől függően folyóméterenként 15-25 db, a vetés mélysége 3-5 cm. A betakarítás augusztus második felében történik ( kiemelés, renden szikkasztás, felszedés, beszállítás), azt követi a raktározás, illetve az értékesítés.

Hozzászólások lezárva.