A fokhagymáról

A Kezdetek...

A „fűszerek királynője” Nyugat- és Közép- Ázsiából származott. Kultúrtörténete megközelítően ötezer éves.
„Hérodotosztól tudunk róla, hogy az egyiptomi piramisokat építő rabszolgák között munkaképességük fokozására rendszeresen nagy mennyiségű fokhagymát osztottak ki. Az egyiptomi orvosok nyilván tudták, hogy a fokhagyma csökkenti a megbetegedések számát, visszaszorítja a fertőzéseket.”
/ Pákozdi Judit: 150 hagymaétel/

A fokhagyma szó az 1395 körül keletkezett Besztercei szójegyzékben fordult elő először „Alium: fog hagma” formában. A Magyar nyelvtörténeti szótár 1527-ből „Allium fokhagmath” alakban említi. Összetett szó. Az előtag valószínűleg azonos a fok főnévvel, amelynek jelentései között ‘ízecske, rész,gerezd’ is előfordul. A régi öregek Makón fokhajmának mondták.

Ilyenek vannak:

Lippay János 1664-ben kiadott Posoni kert című munkájában két fokhagymafajtát említ: „Eggyik őszi, másik ki-keleti, vagy nyári. Az őszit azért nevezik annak, hogy őszszel ültetik el. A másokat, hogy ki-keletkor.”

Makón mindkettőt termesztik. Az őszi, nagyobb méretű, de lazább húsú. Még ősszel, legkésőbb karácsonyig eladják, utána hamar kipuhul, „kifújja magát”.

A tavaszi fokhagyma kemény, elálló, jól tárolható, ízét-zamatát sokáig megtartja.

fokhagyma

Az őszi fokhagyma

Az őszi fokhagymát, mint a neve is mutatja, ősszel vetik (szeptember végén-októberben) megfelelően előkészített talajba. Külsőre nagyobb, mint a tavaszi fokhagyma, színe kicsit sárgásabb, eltartható körülbelül december végéit utána kipuhul.

A vetőmag szükséglete körülbelül 1100 kg/ha
Ez függ:

  • a hagyma méretétől
  • vetés sűrűségétől

De Makón körülbelül így számolnak ezzel a mennyiséggel.

Júniusban szedik fel.

A tavaszi fokhagyma

A tavaszi fokhagymát januártól március végéig vetik, amilyen hamar az idő csak engedi. (fagyott föld, stb). Ez a fajta sokkal elállóbb, mint az őszi társa, egészen a következő év áprilisáig felhasználható, anélkül, hogy vesztene a frissességéből. Méretre kisebb, fehérebb és finomabb felépítésű.

Vetőmag szükséglet: 700 kg/ha

Július közepe táján kezdik betakarítani.

A fokhagyma tárolása: úgynevezett kertészcsomóban történik és csak a vetés/eladás előtt szokták megpucolni.

Gyógyhatása

„ A fokhagymát az ételek, húskészítmények ízesítése mellett szintén alkalmazták gyógyításra, egészségmegőrzésre. Rendszeresen fogyasztották érelmeszesedés ellen. Fogfájás enyhítésére, mézzel meghűlés, torokfájás gyógyítására, megelőzésére. Ismerték a bélbántalmakat mérséklő, fertőtlenítő és féregűző hatását. A hagymát erősítő ételként is fogyasztották.”

/Dr. Hajdú József: A hagyma gyógyhatásának tapasztalatai/

A természetgyógyászok napjainkban a koleszterin csökkentésére, vérrögképződés megelőzésére, rák megelőzésére, vérnyomás csökkentésre, gombás fertőzések, vírusok és baktériumok ellen ajánlják. Érzékeny gyomrú és bőrű egyének, terhes és szoptató anyák azonban nyers hagymát óvatosan fogyasszanak!

„Biokertészek a fokhagymát növények közé ültetve rovarriasztónak és vízzel kioldott levét baktériumos, gombás növényi betegségek permetezőszereként használják.”

/Tamás Enikő: Biokertészek könyve/

fokhagyma-mez

Hozzászólások lezárva.