Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg rétesliszt
- 1 ek. olaj
- 1 tojássárgája
- 1 kiskanál cukor
- 2 dl tej
- 2 dkg élesztő
Hozzávalók a töltelékhez:
- 2 fej vöröshagyma
- 1 tojás
- sós víz
- zsír a tepsi kikenéséhez
Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tojássárgájával, sóval, a felfuttatott élesztővel és annyi tejjel összegyúrjuk, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk, alaposan kidolgozzuk. Akkor jó, ha a tészta hólyagos és elválik az edény falától. Ekkor adjuk hozzá az olajat és még 3-4 percig dagasztjuk. Cipót formálunk belőle, letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük, majd ujjnyi vastag kerek lappá nyújtjuk. Amíg a tészta pihen, a maradék olajon az apróra vágott vöröshagymát fedő alatt, kis lángon megpirítjuk és hűlni hagyjuk. A kinyújtott tésztalapra kenjük. A tésztát sugár alakban 12 részre vágjuk, az így kapott háromszögeket a kör széle felől indulva feltekerjük. Zsírozott tepsibe rakjuk, tojással megkenjük a tetejüket. Forró sütőbe toljuk és 5 percig erős, majd takaréklángon pirosra sütjük. Szép fényesek lesznek a kiflik, ha a sütőből kivéve még forrón sós vízzel átkenjük.